PROFILE W KIERUNKU NADWRAŻLIWOŚCI POKARMOWEJ IgG-zależnej 

 

profil podstawowy – badanie przeciwciał IgG 54 produktów spożywczych

profil rozszerzony – badanie przeciwciał IgG 108 produktów spożywczych

profil zaawansowany – badanie przeciwciał IgG 216 produktów spożywczych

 

Testy w kierunku nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej wykonuje się
w przypadku przewlekłych dolegliwości, np. żołądkowo-jelitowych (biegunek, wzdęć, zaparć,
dyskomfortu gastrycznego), które mogą mieć związek ze spożywanym jedzeniem. Badanie jest także
użyteczne przy przewlekłych migrenach, problemach ze skórą lub bólach stawów. Wykonanie
badania myfoodprofile pomoże w ułożeniu diety eliminacyjnej lub diety eliminacyjno-rotacyjnej,
której celem jest wyciszenie toczącego się w organizmie przewlekłego stanu zapalnego. Uważa się, że
jelita, który chronicznie nastawiony są na działanie stresu i procesów zapalnych, rozszczelniają się
(dochodzi do tzw. zespołu nieszczelnego jelita), przez co do krwiobiegu trafiają zbyt duże, nie do
końca strawione cząsteczki, a to sprzyja przewlekłym objawom.
Przy pobraniu krwi na badania nadwrażliwości pokarmowej myfoodprofile nie trzeba być na czczo.
Pacjent otrzymuje wynik badania wraz z obszernym zindywidualizowanym przewodnikiem
dietetycznym, który będzie świetnym wsparciem przy zmianie sposobu odżywiania. Badania
myfoodprofile często są pomocą dla osób, które wykluczyły klasyczne alergie pokarmowe (zależne od
przeciwciał IgE), celiakię lub choroby zapalne i czynnościowe jelit, a dalej odczuwają przykre
dolegliwości.
Dieta eliminacyjna polega na czasowym usunięciu z diety pacjenta produktów zaznaczonych na
wyniku badania na czerwono, czyli takich, na które organizm osoby chorej nadmiernie reaguje i
wytwarza przeciwko nim przeciwciała w klasie IgG. Uważa się, że wyciszenie przewlekłego stanu
zapalnego w organizmie chorego trwa około pół roku, kiedy to obserwujemy poprawę samopoczucia
u pacjenta. Po tym czasie można powoli wprowadzić dane produkty z powrotem do diety – bacznie
obserwując reakcje organizmu. Produkty zaznaczone na żółto, czyli takie, na które pacjent reaguje w
mniejszym stopniu, powinno się rotować w diecie, czyli spożywać rzadziej – mniej więcej raz w
tygodniu. Całkowicie dozwolone w diecie są z kolei produkty zaznaczone na zielono.
Pacjent ma do wyboru 3 warianty testu myfoodprofile, które różnią się ilością badanych produktów
spożywczych. Są to:

1. Profil podstawowy (tzw. Myfoodprofile basic ) bada reakcję organizmu (określa poziom
przeciwciał IgG) na 54 produkty spożywcze:

 Zboża zawierające gluten: gluten, mąka jęczmienna, mąka orkiszowa, mąka pszenna, otręby
owsiane, mąka żytnia
 Zboża bezglutenowe i alternatywne produkty żywnościowe: kukurydza, mąka gryczana,
proso, ryż
 Rośliny strączkowe: mieszanka fasoli (fasola biała, fasolka szparagowa, fasola kidney),
soczewica, ziarno soi

 Orzechy i nasiona: orzech laskowy, orzech włoski, migdał, orzeszek ziemny, siemię lniane
 Owoce: banan, figa, jabłko, kiwi, mieszanka cytrusów (cytryna, pomarańcza), mieszanka
winogron (ciemne winogrono, jasne winogrono, rodzynki)
 Warzywa: dynia hokkaido, marchewka, (mieszanka cebula, szalotka), mieszanka grzybów 1
(boczniak ostrygowaty, pieczarka, grzyb shiitake, kurka), mieszanka kapust (brokuły, kapusta
biała, kapusta włoska), (mieszanka por, szczypiorek), pomidor, słodki ziemniak, ziemniak,
 Produkty mleczne i jajka: beta-laktoglobulina, białko jajka (kurze), kazeina, mleko kozie / ser
kozi, mleko owcze / ser owczy, mleko krowie, żółtko jajka (kurze)
 Mięso: kurczak, wieprzowina, wołowina
 Ryby i owoce morza: dorsz, łosoś, krewetki, tuńczyk
 Zioła i przyprawy: czosnek, ziarno gorczycy
 Różne: mieszanka drożdży (drożdże piekarnicze, drożdże piwne), czarna herbata, kawa,
miód, ziarno kakaowca

2. Profil rozszerzony (tzw. Myfoodprofile extended ) bada reakcję organizmu (określa poziom
przeciwciał IgG) na 108 produktów spożywczych:

 Zboża zawierające gluten: gluten, mąka jęczmienna, mąka orkiszowa, mąka pszenna, mąka
żytnia, otręby owsiane
 Zboża bezglutenowe i alternatywne produkty żywnościowe: amarantus, komosa ryżowa,
kukurydza, mąka gryczana, proso, ryż
 Rośliny strączkowe: ciecierzyca, groch, mieszanka fasoli (fasola biała, fasola kidney, fasolka
szparagowa), soczewica, ziarno soi
 Orzechy i nasiona: kokos, mak, migdał, orzech laskowy, orzech nerkowca, orzech włoski,
orzeszki ziemne, pistacja, sezam, siemię lniane, ziarna słonecznika
 Owoce: ananas, arbuz, banan, brzoskwinia, cytryna, daktyl, grejpfrut, gruszka, jabłko, kiwi,
mieszanka winogron (ciemne winogrono, jasne winogrono, rodzynki), morela, nektarynka,
pomarańcza, śliwka, truskawka, wiśnia
 Warzywa: bakłażan, brokuły, burak, cukinia, kalarepa, kapusta czerwona, karczochy,
marchewka, (mieszanka cebula, szalotka), mieszanka grzybów 1 (boczniak ostrygowaty,
pieczarka, grzyb shiitake, kurka), mieszanka grzybów 2 (podgrzybek brunatny, borowik
szlachetny), (mieszanka por, szczypiorek), mieszanka sałat (sałata masłowa, sałata lodowa),
ogórek, oliwka, papryka, pomidor, roszponka, seler, słodki ziemniak, szparagi, szpinak,
ziemniak
 Produkty mleczne i jajka: białko jajka (kurze), jogurt, mleko kozie / mleko owcze, mleko
krowie, ser kozi / ser owczy, żółtko jajka (kurze)
 Mięso: indyk, jagnięcina, kurczak, wieprzowina, wołowina
 Ryby i owoce morza: dorsz, krewetki, łosoś, małż, miecznik, pstrąg, rak rzeczny, sardela, sola,
tuńczyk
 Zioła i przyprawy: bazylia, chilli, chrzan, cynamon, czosnek, gałka muszkatołowa, mieszanka
gatunków mięty (mięta pieprzowa, mięta), oregano, pieprz (czarny, biały), pietruszka,
rozmaryn, tymianek, wanilia, ziarno gorczycy
Różne: czarna herbata, kawa, miód, mieszanka drożdży (drożdże piekarnicze, drożdże piwne),
ziarno kakaowca

3. Profil zaawansowany (tzw. Myfoodprofile advanced ) bada reakcję organizmu (określa
poziom przeciwciał IgG) na 216 produktów spożywczych:
 Zboża zawierające gluten: gluten, mąka jęczmienna, mąka orkiszowa, mąka pszenna, mąka z
pszenicy durum, mąka żytnia, otręby owsiane

 Zboża bezglutenowe i alternatywne produkty żywnościowe: amarantus, komosa ryżowa,
kukurydza, mąka gryczana, proso, ryż
 Rośliny strączkowe: bób, ciecierzyca, fasola mung, groch, mieszanka fasoli (fasola biała,
fasola kidney, fasolka szparagowa), soczewica, ziarno soi
 Orzechy i nasiona: kasztan jadalny, kokos, mak, migdał, nasiona chia, nasiona konopi, orzech
brazylijski, orzech kola, orzech laskowy, orzech makadamia, orzech nerkowca, orzech włoski,
orzeszki piniowe, orzeszki ziemne, pistacja, sezam, siemię lniane, ziarna słonecznika
 Owoce: agrest, ananas, arbuz, awokado, banan, brzoskwinia, cytryna, daktyl, figa, granat,
grejpfrut, gruszka, jabłko, jagoda, jagoda goji, jeżyna, kiwi, liczi, limonka, malina,
Mandarynka, mango, mieszanka melonów (melon miodowy, melon kantalupa), mieszanka
porzeczek (porzeczka czerwona, porzeczka czarna), mieszanka winogron (ciemne winogrono,
jasne winogrono, rodzynki), morela, morwa biała, nektarynka, owoc dzikiej róży, papaja,
pomarańcza, rabarbar, śliwka, truskawka, wiśnia, żurawina
 Warzywa: bakłażan, botwina, brokuły, brukselka, burak, cukinia, cykoria, dynia hokkaido,
groszek cukrowy, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta czerwona, kapusta biała, kapusta
pekińska, kapusta włoska, karczochy, koper włoski, korzeń manioku, liść winorośli,
marchewka, (mieszanka cebula, szalotka), mieszanka grzybów 1 (boczniak ostrygowaty,
pieczarka, grzyb shiitake, kurka), mieszanka grzybów 2 (podgrzybek brunatny, borowik
szlachetny), (mieszanka por, szczypiorek), mieszanka sałat (sałata masłowa, sałata lodowa),
ogórek, oliwka, papryka, pędy bambusa, pomidor, roszponka, rukola, rzodkiewka, seler,
słodki ziemniak, szparagi, szpinak, topinambur, ziemniak
 Produkty mleczne i jajka: beta-laktoglobulina, białko jajka (kurze), camembert, ementaler,
jogurt, kazeina, kefir, masło, mleko kozie / mleko owcze, mleko krowie, mozzarella, ser kozi /
ser owczy, ser topiony, serek typu cottage cheese, twaróg, żółtko jajka (kurze)
 Mięso: gęś, indyk, jagnięcina, kaczka, konina, kozina, królik, kurczak, perliczka, przepiórka,
sarnina, strusina, wieprzowina, wołowina
 Ryby i owoce morza: dorada, dorsz, homar, kalmar, karmazyn, karp, kawior, krab, krewetki,
łosoś, makrela, małż, miecznik, okoń morski, ostryga, ośmiornica, plamiak, pstrąg, rak
rzeczny, sardela, sardynka, sola, spirulina spp., szczupak, śledź, tuńczyk, turbot, węgorz,
żabnica
 Zioła i przyprawy: anyż, bazylia, chilli, chmiel, chrzan, curry, cynamon, czosnek, estragon,
gałka muszkatołowa, goździk, imbir, kapary, kmin rzymski, kolendra, koperek, korzeń lukrecji,
liście laurowe, majeranek, mieszanka gatunków mięty (mięta pieprzowa, mięta), oregano,
pieprz cayenne, pieprz (czarny, biały), pietruszka, rozmaryn, rumianek, szafran, szałwia,
tymianek, wanilia, ziarno gorczycy
 Różne: agar-agar, aloes, czarna herbata, karob w proszku, kawa, miód, nasiona rzepaku, olej
krokoszowy, proszek do pieczenia, mieszanka drożdży (drożdże piekarnicze, drożdże piwne),
ziarno kakaowca, zielona herbata